onsdag 27 februari 2008

Ordlös Onsdag

Livets träd!

Mer ordlös onsdag hos Nejma i Marocko

tisdag 26 februari 2008

Tisdagstema: Last

Många skulle säkert kalla det för LAST, men jag kallar det ännu hellre för PASSION och då gäller det mitt förhållande till böcker.

Jag är som ni förstår en inbiten bokmal och har sedan barnsben samlat på mig böcker. Hela mitt yrkesliv har också handlat om böcker. Här är en liten hörna av mitt arbetsrum, som är favoritplatsen i huset. Mitt eget bibliotek med böcker från golv till tak......nästan för det finns ju en dörr, ett fönster och en skrivbords- och blogghörna annars är det bara böcker........
.....och bara därför har jag fyllt på med denna lilla hög idag på Bokrean, för mig roligare än julafton.


Här hittar du fler tolkningar av tisdagstemat!

måndag 25 februari 2008

Bilder utan ord......

.....och en kärleksförklaring till den fantastisk och underbart vackra Julrosen (Helleborus orientalis m.fl)

lördag 23 februari 2008

Loppisfynd

Det var ganska länge sedan jag tittade in på ett loppis, har mest försett dem med grejor och därför varit lite rädd att släpa hem nya saker som jag upptäcker att jag inte heller har behov av. Som ni ser så känner man sig själv ganska väl vid det här laget.

Nu tittade jag i alla fall in på Framtid ett stort loppis här i Helsingborg med allt mellan himmel och jord. Det första jag sprang på var dessa två keramikfat som jag blev så förtjust i. Jag tänker att de är rätt användbara till diverse dukningar som uppläggningsfat. Jag har enfärgat porslin i blått, vitt och grönt så de passar fint in.

Den verkliga anledningen till att jag släpade maken till loppislokalen var att jag hade sett denna bild i vår lokaltidning och tyckte att det var jättemysigt. En sådan gammal stol att ha blommor i vill jag också ha!! Ju äldre ju desto bättre.......

(bilden är lånad ur Helsingborgs Dagblad)
......och så hittade jag i stället denna lilla nätta och ganska rara stol.
De (för det var två stycken) är inte så fina nu utan smutsiga och skamfiladade....men de har klart potential tycker jag. Jag tänker måla upp dem och klä om sitsen i något somrigt tyg och ha dem i växthuset. De tar ju inte så stor plats. Nu innebär det att jag måste hitta ett litet runt bord att ha till dem. Det blir klart ett återbesök på Framtid. Hoppas att jag så småningom kan visa er hur det tar sig ut i färdigt skick.

Jag hittade också detta bord gjort av ett symaskinsunderrede och på det låg det en vit marmorskiva. Detta var fräscht och fint och kunde genast sättas upp tillfälligtvis vid vår garagedörr tills jag kanske hittar en bättre plats. Jag kunde inte låta bli att göra det vårfint även här. Säg att man inte är optimist efter nattens storm när jag fruktade att allt löst skulle blåsa bort

Avslutningsvis får ni njuta av denna vackra pensée. Jag bara älskar denna vårblomma. Hoppas att ni får en skön söndag och kan njuta av ledigheten.......nu måste jag sticka för nu börjar snart Melodifestivalen.

onsdag 20 februari 2008

Ordlös Onsdag

Våren bryter fram !


Mer ordlös onsdag hos Nejma i Marocko


tisdag 19 februari 2008

Tisdagstema: Längtan

När jag såg denna veckas tisdagstema Längtan så tänkte jag att det ligger nära till hands att skriva om längtan efter våren, sommaren, värmen, trädgården och allt det underbara som följer med den....... men om min LÄNGTAN har jag skrivit en gång för ett tag sedan och om ni vill så kan ni se det inlägget här....och den längtan kommer jag att ha kvar hela livet ut.

Här hittar du fler tolkningar av tisdagstemat!

måndag 18 februari 2008

Jag kunde inte låta bli......

....att göra trappan vårfin idag när det fortfarande är underbart vårväder. Känns så skönt att ta bort de sista spåren av julen, ja nu åkte kransen på dörren också ner. Den passade inte ihop med påskliljor och penséer med sina guldglittrande kottar. Ack nej !

På julrosorna kommer nu massor av nya knoppar och blommor. Det hjälpte att de fick ett eget litet växthus som skydd. Jag kan inte se mig mätt på dessa underbara blommor. Hittade faktiskt några knoppar på den röda julrosen också.


Ha en skön kväll.

fredag 15 februari 2008

Garngraffiti !! .....

....... har nu även nått till vårt lilla hörn av världen. Inte för jag hade hört talas om denna företeelse förrän jag läste om det i vår lokaltidning. Vi tänkte att detta vore väl ett fin tur i den underbara vårvädret att åka till Höganäs och beskåda det hela i verkligheten.

På Sundstorget i Höganäs finns sedan en tid tillbaka en mycket omdiskuterad skulptur, en giraff i järn av skulptören Bernhard Lipsoes och efter vad jag förstår så har åsikterna varit många och upprörda om denna offentliga utsmycknings var eller inte vara.
Personligen tycker jag den är ganska rolig och varför kan man inte ha en skulptur med lite humor på en offentlig plats.
Några som kallar sig Garnkonst tyckte tydligen att den behövde piffas upp ytterligare eller att den stackars giraffen fryste om benen och har försett den med käcka randiga benvärmare.


I det fantastiska vädret kunde man faktiskt njuta av den första utomhusfikan för i år. Underbart skön i en skyddad krok vid hamnen i Gamla Viken.


Vårblommor som snödroppar och den första lilla bellisen blommade så fint.


Jag har visat bilder på det förut men kan inte låta bli att visa det igen dvs ett par bilder på de fina och charmiga gamla hus som större delen av Gamla Viken består av.

Hoppas att alla får en skön helg med vila och rekreation.

torsdag 14 februari 2008

En Underbar Alla Hjärtans Dag....

.....önskar jag alla mina goa bloggvänner! Var rädda om er så vi kan ha varandra länge! Kramar!!

onsdag 13 februari 2008

Ordlös Onsdag

Tulpandans i köksfönstret



Mer ordlös onsdag hos Nejma i Marocko

tisdag 12 februari 2008

Tisdagstema: Okänd...

"Vad är det första du kommer att tänka på när jag säger OKÄND?" frågade jag maken idag. "Brev" sa han....yrkesskada tänkte jag som den brevbärare han är....men ju mer jag tänkte på hans svar ju mer tyckte jag om den tolkningen.
Här får ett gammalt vackert brev till min mormor symbolisera alla de brev man mottagit under årens lopp alla med okänt och hemlighetfullt innehåll. Glädje, sorg, goda nyheter man väntat på länge, besked som man fruktat allt okänt när man står med kuvertet i handen.


söndag 10 februari 2008

Idag var det VÅR......

....och samtidigt som det var UNDERBART så känns det lite konstigt, som att njuta av något i förtid. Gick runt i trädgården och förmanade krokusarna som redan börjat sticka upp sina pigga huvuden att inte ha så bråttom för "...än är det vinter kvar säger mor" som det står i visan om blåsippan. Grannen satt i sin solstol inlindad i filtar och njöt av vårsolen.


Vintergäcken har funnits länge och sprider solsken under buskarna, en verklig härlig liten tuffin

Ha en bra vecka allesammans.

torsdag 7 februari 2008

Våra systrar gå i brokiga kläder...

Våra systrar gå i brokiga kläder
våra systrar stå vid vattnet och sjunga
våra systrar sitta på stenar och vänta
de hava vatten och luft i sina korgar
och kalla det blommor.
Men jag slår mina armar kring ett kors
och gråter.
Jag var en gång så mjuk som ett ljusgrönt blad
och hängde högt uppe i den blåa luften,
då korsades två klingor i mitt inre
och en segrare förde mig till sina läppar.
Hans hårdhet var så öm att jag icke gick sönder,
han fäste en skimrande stjärna vid min panna
och lämnade mig skälvande av tårar
på en ö som heter vinter.-
En dikt av Edith Södergran


På bokrean förra året köpte jag helt spontan en bok med samlade dikter av Edith Södergran. Jag måste erkänna att jag hade inte läst något av henne tidigare och visste inte mycket om henne......men hennes dikter har gripit mig mer än jag kan säga. Denna dikten hittade jag igår när jag kunde sitta en stund i solen i växthuset och läsa. Jag tycker att den är bland det vackraste jag läst. Tänk snart är det helg igen och idag var det ljust länge.

tisdag 5 februari 2008

Tisdagstema: Cirkel

Cirkeln är en perfekt, harmonisk och fantasieggande form. En cirkel kan ses som ett evighetstecken, något utan slut, samtidigt kan det kan vara något inneslutandet något man inte kan ta sig ur.

Denna cirkel utgör kärlekens tecken och form som här symboliseras av min farmors vigselring som gavs som ett tecken på kärleken mellan Elisabet och Axel 1903.


måndag 4 februari 2008

Maria i Rosengård

För några år sedan gjorde maken och jag en semestertur till Alsace och bodde då i den charmiga staden Colmar. När jag häromdagen pysslade med diverse semesterkort så dök plötsligt denna bild upp bland alla de andra. Jag mindes då vilket starkt intryck denna målning gjorde på mig när jag såg den i verkligheten. Jag vågar nog säga att den är en av de vackraste målningar jag sett.


Tavlan som är en altartavla är målad av Martin Schongauer 1473 och heter Maria i Rosengård. Martin Schongauer levde ca 1450-1491 huvudsakligen i Colmar. Han var mest känd som grafiker och som sådan hade han stort inflytande på bl.a Albrecht Dürer.


Tavlan är en stor altartavla målad på guldgrund. Maria och Jesusbarnet är placerade i centrum framför en rosenhäck. Över deras huvuden svävar två änglar i blå dräkter hållade en himmelsk krona mellan sig. Marias dräkt har en varm, lysande röd färg. Hela tavlan har en underbar varm lyskraft


Det som fascinerade mig mest är rosenhäcken som utgör en detaljrik bakgrund med en mängd blommor och fåglar som man lätt kan känna igen i sin egen trädgård.


Talgoxe och gråsparv tänk att de fanns redan då......


...liksom härliga smultron.

Kan detta vara min favorit rödhaken tillsammans med blommande pioner.



En svällande pionknopp blandas in bland rosorna. Man har så lätt att tro att allt som finns omkring oss hör vår tid till men det är nog nyttigt att ibland tänka på detta långa perspektiv bakåt, att det mesta i naturen har funnits så länge och inte ändrat sig mer under århundradena än att vi med lätthet kan känna igen dem idag.


Här står altartavlan uppställd på sin plats i S:t Martinskyrkan i Colmar.